Önsöz

1998’den bu yana düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl 25. kez izleyiciyle buluşuyor. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğini üstlendiği festival Türkiye’de kukla sanatının sevilmesi ve yaygınlaşması misyonunun yanı sıra UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras olarak ilan ettiği geleneksel sahne sanatımız Karagöz’ün de gelecek kuşaklara aktarılması yolunda önemli adımlar attı. Bu adımların belki de en önemlisi yine Cengiz Özek tarafından kurulan İstanbul Karagöz Kukla Vakfı (İKKV) oldu. İKKV birçok faaliyetin yanı sıra bu yıl 25.sini düzenlediğimiz Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin de en önemli sırtlayıcısı oldu.

Cumhuriyetimizin 100. yılında 25. kez izleyiciyle buluşan ve Cumhuriyet tarihimizin kendi alanında ilk ve en uzun soluklu özel festivali haline gelen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bugüne dek dünyanın dört bir yanından 250’den fazla gösteriyi ülkemize getirdi ve kukla sanatının hem geleneksel hem de modern anlamdaki en seçkin örneklerinden bazılarını sanatseverlerle buluşturdu. Buluşturmaya da devam edecek elbette.

Festivalimizin bu yılki ana mekanları Anadolu yakasında Alan Kadıköy ve Avrupa yakasında Akbank Sanat, Feshane ve Fişekhane olarak belirlendi. Ayrıca Mall of İstanbul ve DasDas gibi mekanlar da yine festivalimizin izleyiciyle buluştuğu mekanlar arasında. 25 Ekim – 5 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceğimiz etkinlikte oyunların yanı sıra sergiler, atölyeler, söyleşiler ve film gösterileri de yer alacak. Bu yıl Çekya, İspanya, İtalya, Macaristan, Meksika, Portekiz, Özbekistan ve Slovenya ülkelerden gelecek 10 gösteriyle hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edecek olan festivalde Türkiye’den de 8 oyun yer alıyor.

25. yılın gururunu sizlerle paylaşıyor, hepinizi salonlara bekliyoruz.

Saygılarımla
Cengiz Özek
Festival Yönetmeni